Skip to content

Vier zelfstandige ziekenhuizen, één gezamenlijk EPD

Complexe koppeling pathologiedeel geslaagd bij integratie gezamenlijk EPD

Een unicum op de Nederlandse zorgmarkt. Vier zelfstandig opererende ziekenhuizen die samen gebruik maken van één elektronisch patiëntendossier, in dit geval HIX van Chipsoft. De ziekenhuizen werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie. Een enorm complexe en uitdagende klus voor de vier deelnemende ziekenhuizen van de Coöperatie Zorg op Zuid: Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum. Samen met de ruim 400 eigen medewerkers, specialisten van Chipsoft en andere toeleveranciers werd deze klus op 6 oktober jl. opgeleverd. Het pathologie deel nam Deutsche Telekom Healthcare voor haar rekening.

Samen de patiëntenzorg verbeteren

Waarom is er gekozen voor deze samenwerking naar één gezamenlijk EPD? Koos Moerland, bestuurder Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis: “Het komt steeds vaker voor dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. Met toestemming van de patiënt is met behulp van één EPD alle belangrijke informatie direct voor de betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar. Dit draagt bij aan betere kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.”


Foto: In alle vier de ziekenhuizen werd op hetzelfde moment met grote belangstelling het gezamenlijke elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen.

Complexe klus

Eli van Rooijen, senior consultant van Deutsche Telekom Healthcare, over de integratie van het pathologiedeel: “Omdat het voor Chipsoft in Nederland de eerste zogenaamde Multibedrijven Inrichting was en veel verschillende stakeholders hun specifieke wensen hadden, voor ons een mooie, complexe en uitdagende klus. In eerste instantie gingen we uit van één koppeling naar HIX, maar gaandeweg het traject bleek het toch slimmer en veiliger om vier individuele koppelingen te maken. Voor het pathologieproces betekende dat vier orderkoppelingen, vier uitslagenkoppelingen, vier factureringskoppelingen en vier patiëntenkoppelingen. Ook moesten we van een aantal ziekenhuizen alle pathologie uitslagen, soms vanaf het jaar 2000, inladen en converteren in het nieuwe HIX. Tel daarbij nog een omnummeringsactie van patiëntennummers, nieuwe artscodes, een andere inrichting van het factureringsproces en de omnummering in de landelijke PALGA databanken van stichting PALGA. Dan mag je serieus spreken van een complexe klus.

Dr. Mike Kliffen, klinisch patholoog van het Maasstad ziekenhuis, vanuit de opdrachtgever verantwoordelijk voor de technische invulling, complimenteert Deutsche Telekom Healthcare met de uitvoering. “Ik heb de samenwerking met de mensen van Deutsche Telekom Healthcare als zeer prettig ervaren. De combinatie van inhoudelijke kennis, de flexibele opstelling en het telkens weer snel reageren en anticiperen op wijzigende specs, heeft zeker bijgedragen tot een succesvolle afronding van dit project.”

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws

DTHS en Corona

In deze bijzondere tijd als gevolg van het Corona virus willen wij u graag laten weten hoe wij onze dienstverlening aan u blijven verzorgen. Wij

Lees meer »